Ford Transit Concerto „StradiSound”: Kényeztető érzés testnek, léleknek egyaránt

Ahogy egyre idősebb leszek, de nyugodtan mondjuk máshogy öregszem, egyre fogékonyabb vagyok bizonyos dolgok iránt. Csak, hogy érthetőbb legyen, törekszem a magam tekintetében elérhető minőségre, és inkább ritkábban vagy kevesebbet veszek dolgokból, de azt igyekszem jól megválasztani. Így van ez a borokban, a ruhákban, sajnos autóban még nem mondhatom el, de ide sorolnám a zenét is.  Ugyan ez nem pénz kérdése, sokkal inkább ízlés, de megfigyeltem, hogy egyre érdeklődőbb vagyok a komolyzene iránt, talán a gazdagabb hangszerelés az, ami megfog. Mielőtt elkezdene az írás hasonlítani, valami coach vagy életmód tanácsadó nagy gondolataira, inkább belekezdek, amibe szeretnék.

Ma Ő a lényeg, egy igazi csodát hoz el a fülünk számára

 

Nincs most könnyű dolgom, mert olyan valamiről fog szólni a cikkem, amelyet nem fogok tudni teljes egészében visszaadni, sőt nagyjából semennyire sem, de remélem a rajongásom átjön. Először a blog életében nem az autó az elsődleges, hanem ami benne van. Kezdem az elején, hogy lettem megfertőzve. Pár héttel ezelőtt jelen voltunk egy eseményen, nevezzük Cars&Coffee-nak, és a rendezvény másnapján el kellett mennem a helyszínre, mert kint maradtak az eszközeink, ezért valami nagy autóra volt szükségem. A Ford Solymár volt olyan kedves és felajánlotta a frissen üzembe állított luxusbuszát, mert azzal könnyedén megoldható volt a feladat.

Ez már nem a régi „zöldségszállító vagy építőipari segéd”, ez már luxus a javából

 

Nagyon nem kell ecsetelni, hogy milyen az a hétfő, amikor még vasárnap hétágra süt a nap, másnap pedig szakad az eső és hideg is van, és hangsúlyozom HÉTFŐ. Na, ez pont ilyen nap volt, de a feladatot végre kellett hajtani nincs mese. Éppen visszafelé tartottam a városba, amikor észrevettem, hogy egy pendrive éktelenkedik az USB-ben és akkor kezdett bootolni az agyam, hogy én valami különleges zenével felvértezett buszban ülök. Na, nem mintha nem lett volna ráírva RETTENETES nagybetűkkel –továbbra is mentségemre váljék, hogy hétfő van-, hogy Concerto. Gondoltam, meghallgatom, mit is tud ez a StradiSound, ha már belül is több helyen megtaláltam a logóját. Úgy voltam vele, hogy gyerekkorom óta vannak barátaim, akik az autó-hifi bűvöletében élnek, hallottam már ezt-azt, nagyon nem fogok meglepődni. Feltűnt, hogy a számok végén WAV a formátum, annyit azért tudtam, hogy ez valamivel komolyabb minőségűek és méretűek, mint az én MP3-ba letöltött Fluor Tomi számaim.

Az igazat megvallva mindegy, hogy hol ülünk benne, az élmény ugyanolyan

 

Muszáj vagyok új bekezdést kezdeni, mert ami innentől következett az az esőből napsütést, a hétfőből pedig egy szombat estét csinált egyenesen a Carnegie Hall-ban. Nem szoktam csúnyán beszélni, de az első szó, ami kijött a számon, az azt firtatta, ahogy egy egészséges férfi és nő egymásra találnak. Nem vagyok a komolyzene rabja én még nagyjából Bocelli-nél tartok, de itt szinte mindegy, hogy ki és mit játszott, leesett az álam. Konkrétan a könny a szemembe gyűlt és majdnem tapsoltam a számok végén, elképesztő. Ilyen hangokat eddig nem volt szerencsém hallani, úgy éreztem, mintha bérletem lenne minden egyes előadásra, de az első sorba. Azt sem bántam volna, ha az Etyek-Budapest táv most Makó Jeruzsálem lett volna, csak hagy hallgassam még tovább a bármit. Próbáltam a rendszeren kifogni, hogy jó-jó halkan mindenki szépen énekel, és ezért felvettem hangerőt, konkrétan 30-ra, de csak azért, mert ez volt a plafon. Ekkor már nem csak könny gyűlt a szemembe, de a libabőr az egész testemet elborította. Legszívesebben behunytam volna a szemem, de a kisbusz elég drága mulatság, nehéz lett volna kimagyarázni, ha összetöröm, és azzal érvelek, hogy az úgy volt, hogy…

Nem csak praktikus, de nagyon szép is a TourneoCustom

 

Nem maradt más választásom, amikor visszaértem megkerestettem az első szabad időpontot a Tourneo-ra, hogy elvigyem egy hétvégére. A Solymáros kolléga, aki kimondottan ezzel foglalkozik, ellátott némi jó tanáccsal és nem kevés információval, hogy mi is a titka a rendszernek, de őszintén szólva én közgazdász vagyok, nem hangtechnikus, sokszor elképzelésem sem volt, hogy miről beszél, de feltett nekem egy pendrive-ra mindenfélét, hogy jól teljen a két nap. A lényeget elmondta, találok információt róla a weboldalukon. Most jöjjön egy kis szakmaiság, de az átlagember nyelvén.

” „A magyar és amerikai mérnökök által évekig fejlesztett StradiSoundHigh-End hangrendszer képes a zene tökéletes reprodukálására

Így kezdődik az első mondat, amiben szerintem minden benne van. A mögöttes tartalom, hogy a feltalálója konkrétan a piacon található összes csúcshifi gyártó hangfalait megvásárolta, majd atomjaira szedte, és megnézte, hogy mit ne csináljon, és megalkotta a konkrétan tökéletes egységet.  Ez a kompetencia világéletemben hiányzott belőlem én, amit szétszedtem az úgy is maradt a világ végezetéig. Hét évig tartó kitartó fejlesztés eredményeképp született meg a termék, amely arra hivatott, hogy azt az élményt megteremtse, mintha egy legjobb minőségű koncertterem legjobb helyén foglalnánk helyet. Én úgy éreztem, hogy mintha kitágulna a tér, és a hangoknak bőven lenne benne hely, valahogy nem folytak össze, nem zavarták egymást. Nagyon nehéz ezt megfogalmazni, ezt csak meghallgatni lehet, sőt kötelező. További érdekessége, hogy nem csak a klasszikus zene hallgatásra alkalmas, hanem a könnyűzenei slágerek is teljesen máshogy csendülnek fel. És nem kell feltekernünk a hangerőt, hogy nehogy lemaradjunk a legjobb részekről, simán beszélgethetünk mellette egy hosszabb utazás alkalmával, anélkül, hogy zavaró lenne. Felhívták a figyelmemet, hogy próbáljam ki kinyitni az ajtókat, és úgy hallgatni, olyan mintha „végtelen” lenne a zene, még nagyobb távolságból is kristálytisztán kényeztette fülünket.

Nem tudsz elbújni a zene elől, bárhol megtalál

 

Nincs szükségünk teljes átépítésre az ajtópanelek esetén, vagy mélyláda telepítésére, hiszen csupán a gyári hangszórók kerülnek átalakításra. Ez pont azért érdekes, mert egy méregdrága luxusautó esetében nem szívesen bontanánk meg ezeket a dolgokat.

Nem akarom azt sugallni, hogy csoda született, de valahogy mégis azt érzem, hogy nem hétköznapi élmény. És amire büszkék lehetünk, hogy ez ismét egy honfitársunk keze munkája, szóval nem kell messzire menjünk a tehetségekért a mai napig.

Bárhogy variálható, segítségképpen hagytak egy kis útmutatót is hozzá

 

Gondolhatnánk, hogy a kisbusz nagyobb belső tere teszi a csodát, de ugyanez a rendszer benne van Mustangban, Rangerben és ott is ugyanolyan érzést szolgáltat. Talán itt pont azért ilyen praktikus, hiszen a luxusbusz az esetek többségében hosszútávra van használva a StradiSound-al pedig szívesen utazunk a világ végére is. Néhány gondolatot megérdemel a csodaszép alany is, amely nem más, mint a TourneoCustom, amely ebben a színben kimondottan látványos. A benne lévő 170 lóerő, az automata váltóval kombinálva minden helyzetben elegendő. A kisbusz szinte minden igényt kielégít, igazi prémiumérzetet biztosítva juttat minket célba. Variálható belső terének szinte csak fantáziánk szab határt. Könnyedén együtt élnék vele a hétköznapokban is, nem teher a nagy mérete számtalan vezetéstámogató rendszer szolgálja a biztonságunkat és segít a mindennapokban.

Gyerekkoromban a mélyládától állandóan rezonált minden elem az autón, itt ennek nyoma sem lesz

 

Zárógondolatként csak remélni tudom, hogy sikerült visszaadni abból High-End élményből egy kicsi szeletet is, amit képvisel a StradiSound a zenében. Azt javaslom, hogy keressük fel őket személyesen, egyeztessünk időpontot az illetékes kollégával (Pál László, prémium termék specialista,+36/20 422 7844), mert életre szóló élményt kapunk, és nem utolsó sorban elérhetőnek mondható áron.

 

Az autót és az élményt szeretném megköszönni a FordStore Solmyár-M3!

 

Földi Tamás