Suzuki Vitara: Panelkirály

Vannak barátaim, akik nagyobb értékű autókkal jönnek-mennek, de időről időre mindig fájó szívvel mesélnek arról, hogy milyen fenntartási költségekkel kell számolni ezek estében. A baráti kör másik fele pedig középosztálybeli „józan paraszti ésszel megáldott” fiatal, akinek olyan autó kell, amit fent is tud tartani és számíthat rá, bármi történjen is. Amikor autóvásárlásra kerül sor, ők jól meggondolják, hogy mire eshet a választás, hiszen hosszú távra terveznek és biztonságra törekednek. Ezen ismerőseim köre kivétel nélkül ugyanazzal a típusú autóval jár: Suzuki.

A belvárosban otthonosan mozog, kétszínű fényezése vagány külsőt kölcsönöz számára

 

És ne higgyük azt, hogy ez bármilyen kompromisszumra ad okot, vagy ettől bárki kevesebb lenne, sőt őket hívják úgy, hogy tudatos autóvásárlók. Hiszen gondoljunk csak bele, miért lenne kompromisszum mondjuk egy Vitara vagy messzebb megyek egy Swift volánja mögé ülni, mit nem tudnak ezek, amit tudnak a „nagyok”?! Mit várunk el tőlük, amit nem lenne képes megadni?

Jól nézzen ki?!- Szerintem nincs velük baj, a dizájn nagyon rendben van.

Kellően biztonságos legyen?!- Az ütközésvédelemtől, a sávelhagyás érzékelőig, a holtér figyelő rendszeren át minden benne van, ha úgy akarjuk.

Legyen automata váltó?!- Kézi és automata váltóval is rendelhető és az utóbbival kimondottan sportosan kapcsolgat.

Sorolhatnám a fentieket még jó ideig, de kár ezen vesződni, nincs kompromisszum. Úgy gondolom, hogy nem feltétlenül a II., XI. illetve XII. kerületben látunk majd belőle a legtöbbet, hanem vagy a belvárosban, vagy vidéken. Hiszen ezt a kategóriát nem sajnáljuk kint hagyni esőben és hóban, ha nincs lehetőségünk garázs bérlésre vagy vásárlásra. Igazi túlélő típus, egészében jellemző rá az egyszerűen nagyszerű kifejezés.

A márka korán beállt sorba, miszerint komoly dizájnba fogott az autó megalkotása során. A kétszínű fényezés nagyon feldobja a kis SUV megjelenését, kimondottan divatos városi vagány hangulatot kölcsönöz számára. Nem integrálódik bele a környezetébe merész és élénk színkombinációkkal lopja be magát a fiatalok és idősebbek életébe egyaránt. Bátran bepattanhatunk egy öltönyben és megérkezhetünk magabiztosan egy tárgyalásra, de egy melegítő és tornacipő combó esetén is megállja a helyét. Elindulhatunk vele hosszabb utakra belföldön és külföldön egyaránt. Az automata váltóval tesztelt típus nagyon kényelmesen kapcsolgat normál fokozatban, de ha Sportmódba húzzuk egészen közel engedi a leszabályozásig a mutatót, és igencsak fickós karaktert vesz magára. Őszinte szólva terepen nem álltam neki tesztelni, hogy mire képes, de az egyik barátom édesapja vadászati célra vásárolta, és tudom, hogy neki megállja a helyét, szóval ott sincs rá panasz.

Egyszerű átlátható, semmi felesleges dolog, ami zavarná a sofőrt

A belső hangulatra is az átláthatóság és a  könnyed kezelhetőség a jellemző. Minden fontosabb funkciónak van egy gombja, amivel aktiválható vagy deaktiválható. Szinte mindenről visszajelzést kapunk, amit használunk, szép nagy felvillanó ikon hozza tudomásunkra a műszerfalon. Nem feltétlenül a legfinomabb anyaghasználat jellemzi minden esetben, inkább funkcionális és könnyen tisztítható a beltér. Az egyik ismerősöm, akinek 3 kicsi gyereke van azt mondta, hogy ez azért jó, mert „Tamás a kocsitakarítás abból áll, hogy egy vizes ronggyal fogom és letörlöm a kárpitot és a betéteket és kész” Ja majd, ha odajutok biztosan eszembe fog jutni, egyelőre van egy kutyám és kész! J

Nekem ebben a színben a kedvencem, simán választanám a mindennapokra társamnak

 

A Vitara az az autó, amit az emberek ár/érték arányban az egyik legjobbnak tartanak. És nem csak a hétköznapi felhasználók, hanem az újságírók is. A napokban voltam egy új modell bemutatóján, ahol egy alsó középkategóriás autót mutattak be, ami tény, hogy nagyon szép volt, de ha alaposan felextrázom, akkor bőven 10 millió forint fölé megy az ára. És jogosan merül fel a kérdés, hogy megér ez konkrétan 2db közepesen felszerelt Vitara árát, mert a kategóriájuk ugyanaz. A márka magabiztosan vállalja a 3+7 év garanciát, amely a vásárlók szempontjából nézve meggyőzően hat, legalábbis ha én állnék beszerzés előtt bele mernék vágni.

 

 

 

 

Földi Tamás